Джамиите в Истанбул

Истанбул е единствения град на два континента, разположен от двете страни на протокът, които свързва Черно и Мраморно море. В тази статия ще ви представим някои от най-известните и атрактивни джамии в световния мегаполис.

• Синята джамия

Синята джамия
Синята джамия

Срещу църквата Света София се намира изключително елегантната имперска джамия Султанахмед с нейните шест минарета. Построена между 1609 и 1616г от архитекта Мехмед, тя е известна повече като Синята джамия заради великолепния интериор, украсен със сини и бели плочки от Изник. През летните месеци шоу със звук и свeтлина забавлява посетителите.

• Джамията Сюлеймание

Джамията Сюлеймание
Джамията Сюлеймание

Четирите елегатни минарета и разположените стъпаловидно куполи на императорската дажамия Сюлеймание доминират пейзажа на западният бряг на Златният рог. Построена е между 1550г. и 1557г. от Синан, най-известният архитект на османския Златен век. Сюлеймание се смята за най-красивата от всички имперски джамии в Истанбул. Забележителна е с огромният си размер и с акцентите на минаретата, издигащи се в ъглите на двора й. Михрабът (молитвена ниша, сочеща към Mека) и мимберът (амвон) са изработени от фино резбован бял мрамор, а светлината влиза през огромни прозорци от цветно стъкло. Сюлейман и жена му Хюрем Султан (Роксолана) построяват мавзолея си в градината й. Наблизо е пограбан и самият Синан. Комплексът около джамията включва четери медресета (религиозни училища), училища по медицина, кервансарай, хамам, кухня и столова за бедните.

• Джамията Рюстем паша

Джамията Рюстем паша
Джамията Рюстем паша

Джамията Рюстем паша също е построена от Синан през 1561г. по поръчка на Рюстем паша, велик везир и зет на султан Сюлейман Великолепни. Малкият, но изключителен интериор е облицован с фини терекотни плочки от Изник.

• Имперската джамия Фатих

Джамията Фатих
Джамията Фатих

Имерската джамия Фатих, строена между 1463г. и 1470г., носи името на покорителя на Константинопол султан Мехмед Фатих (Завоевателя). В нея се намира и мавзолеят му. Тя също е на един от истанбулските хълмове. Огромните й размери са впечатляващи, а комплексът около нея включва религиозни сгради като медресетата, приюти, кервансарай и библиотека.

• Джамията Еюп

Джамията Еюп
Джамията Еюп

Голямата джамия Еюп е извън градските стени, близо до Златният рог. Построена е на мястотото, където се смята, че през 670г. при арабската обсада на Константинопол, е загинал Еюп, знаменосецът на Пророка Мохамед, тя е първата джамия, построена след османското завоевание на града и е почитана изключително силно от многобройните богомолци.

• Джамията Йени (Новата джамия)

Новата джамия
Новата джамия

Построена между 1597г. и 1663г, джамията Йени (Новата), гледа над пристанището Еминьоню така, сякаш поздравява пристигащите кораби и туристи, запътили се към стария град. Днес хиляди гълъби обитават елегантните й арки и куполи.

• Джамията Соколу Мехмед паша

Джамията Соколу Мехмет паша
Джамията Соколу Мехмед паша

Джамията Соколу Мехмед паша, построена през XVI век на характерно изглаждащ хълм недалеч от Султанахмед, също е творение на Синан. Тя е един от най–ярките образци на класическата турска архитектура. Синьото, зеленото, виолетовото и червеното на интериора й, облицован с плочки от Изник, спират дъха с изяществото си.

• Джамията Михримах султан

Джамията Михримах султан
Джамията Михримах султан

Стени от стъкло запълват четирите ограмни арки, крепящи централният купол на джамиятя Михрамах султан, разпорожена при портата Едирне на старите градски стени. Светлината влиза в джамията през 161 прозореца, Построена е през 1555г. от Синан за Михрамах султан, дъщеря на Сюлейман Великолепни.

FacebookGoogle+Share

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>